Dommerkomiteen har utarbeidet fire direktiv til dommerne før sesongen som starter idag. Direktiven har blitt sendt ut till klubbene, og du finner dem her nedenfor. Les og lær!

Innebandy er opptatt av at dommerne og spillerne i fellesskap skal bidra til en positiv og publikumsvennlig utvikling av nord- norsk innebandy. Dette innebærer en innebandy som tillater høyt tempo – med færrest mulige spilleavbrudd og hvor teknisk innebandy skal beskyttes, samtidig som fysiske rene dueller skal være lov.

1. Taktiske forseelser
Målsetning: Fjerne taktisk, spilleforstyrrende forseelser i spillet
Dommerne skal slå ned på taktiske forseelser som inkluderer blant annet mindre låsninger og slag uten mulighet til å nå ballen, obstruksjoner utenfor spillet, mindre slag for å forhindre motstander en målsjanse, å slå bort ballen etter avblåsning og manglende avstand ved frislag. Taktiske forseelser uten mulighet til å nå ballen skal medføre minimum 2. minutters lagstraff.

2. Angrep bakfra ved vant og målbur
Målsetning: Slå hardt ned på angrep mot vant – endre spillestilen til lagene!
Dommerne skal slå hardt ned på angrep i ryggen mot vant. Spesielt hvor det gjøres med armer i ryggen og ved å ta ekstra fart. Det er spilleren som takler en annen mot vant som må ta risikoen for eventuelle skader som følge av handlingen. Hardt spill ved/mot vant skal straffes med (minimum) 5 minutters lagstraff.

3.  Taklinger med stor skaderisiko
Målsetning: Fjerne denne typen taklinger fra spillet!
Fortsatt bekymringsverdig bruk av bein, albuer og knær i taklinger, til tross for lengre fokus, samt taklinger mot vant og målbur. Disse taklingene har stor skaderisiko, er ikke en naturlig del av spillet og har ingenting med å forsøke å vinne ballen å gjøre. Slike taklinger vurderes som minimum hardt spill og skal honoreres med lagstraff/kampstraff deretter.

4. Ta bort protester og usportslig opptreden
Målsetning: Bedre dommernes arbeidsvilkår, gjøre spillerne mer disiplinerte og forberede lagene til eliteseriekvalik og norsk forbundsserie.
Dommerne vil slå konsekvent ned på protester på avgjørelser som kommer fra spillere og der dette fremmes av lagkapteinen (som vi forventer mer av!). Dette skal følges av 2. minutters lagstraff, men dommerne skal også kunne benytte 2+10 for usportslig opptreden, om protestene er vedvarende eller gjentagende. Fokus på innbytte- og laglederbenk hvor enn ofte kan se usportslig opptreden.

Utarbeidet 1.10.2016 av Jarle Heitmann for Dommerkomiteen i Nord-Norge Bandyregion. Spørsmål: jarle.heitmann@gmail.com / 909 34 850